Prva stran > Šolski orkestri > Pihalni orkester Tolmin

Pihalni orkester Tolmin

Začetki delovanja Pihalnega Orkestra Tolmin segajo v leto 1979, ko je bil na pobudo tedanje Občinske Organizacije Sindikata ustanovljen njegov predhodnik Delavska Godba na Pihala Tolmin. Delavska godba je ob svoji ustanovitvi pomenila prijetno popestritev kulturnega dogajanja v zgornjem Posočju, saj je bila nepogrešljiv del programa na vseh kulturnih pa tudi zabavnih prireditvah. Repertoar so v glavnem sestavljale koračnice, v manjši meri pa tudi še nekatere skladbe zabavnega programa. V obdobju do leta 1986 se je v godbi zvrstilo veliko število godbenikov in največja težava je bilo dejstvo, da je morala za vzgojo mladih kadrov skrbeti godba sama, saj na Glasbeni šoli Tolmin ni bilo oddelka za pihala in trobila.  Prelomnico je za orkester predstavljalo leto 1997, ko se je preimenoval v Kulturno društvo Pihalni orkester Tolmin, se povezal z Glasbeno šolo Tolmin, nadgradil svoj repertoar in pričel z uveljavljanjem na državni in mednarodni ravni.
Člani POT v šol.l. 2017/18 (učenci GŠ so izpisani odebeljeno):
Flavte: Teja Hvala, NIka Kragelj, Tina Lipušček, Zarja Roner, Eva Zarli, Jana Štenkler, Nika Uršič
Oboe: Nataša Štremfelj, Emanuela Parada Leban, Maja Gabršček
Klarineti: Tomaž Rus, Denis Fortunat, Tjaša Šuligoj, Alenka Rutar, Špela Rot, Nejc Rot, Blaž Valentinuzzi
Saksofoni: Gašper Čopi, Grega Rodman, Domen Valentinuzzi, Aljoša Križnič, Nika Kaplja, Špela Čopi
Trobente: Domen Rovšček, Miha Vehar, Blaž Čerin, Ema Kovačič, Jakob Kenda, Rok Kaltnekar, Matic Skočir
Rogovi: Doroteja Benedejčič, Uroš Šturm
Pozavne: Matija Mlakar, Tobi Gaberšček
Tenorji: Matic Smrekar, Yulian Kapusta
Tube: Andrej Pavšič, Vladimir Černilogar
Bas kitara: Tomaž Mlakar
Tolkala: Katja Uršič, Matic Uršič, Mia Kristan, Leon Benko, Aljaž Mašera

Orkester deluje kot orkester Glasbene šole Tolmin ter kot kulturno društvo. Trenutno šteje okoli 44 aktivnih članov. Orkester izvaja različne zvrsti glasbe in se tako trudi poskrbeti za vse glasbene okuse na tolminskem. Redno nastopa na Revijah pihalnih orkestrov Primorske in srečanjih orkestrov, organizira svoje koncerte po krajih Severne Primorske. Zadnja štiri leta ponovno obuja prvomajsko budnico po Tolminu, prav tako je postal tradicionalen njihov božično-novoletni koncert.
Orkester se je predstavil tudi v tujini. Gostoval je v italijanski Vicenzi (leta 1998), na festivalu pihalnih orkestrov v španski Calelli (oktober 1999; osvojena srebrna plaketa; in oktober 2012), v Novem Sadu v Srbiji (maj 2001), Avstriji (2003), na turneji po Siciliji (avgust 2006), Franciji in Nemčiji (oktober 2010), Dalmaciji (maj, 2015) ter Istri (maj, 2016). Orkester se udeležuje festivalov v Sloveniji in v tujini. Kot večje uspehe velja omeniti tekmovanje orkestrov v kategoriji zabavne glasbe leta 2005 v Ormožu, kjer je orkester svojo kakovost potrdil z osvojitvijo 1. mesta v svoji kategoriji; mednarodno tekmovanje leta 2008, ko je na tekmovanju Flicorno d'oro v Italjanski Rivi del Garda v močni konkurenci 3. težavnostne stopnje dosegel 6. mesto; mednarodno tekmovanje v italijanskem Bertiolu maja 2010, kjer je v 3. kategoriji osvojil 1.mesto ter zlato plaketo; in tekmovanje orkestrov v kategoriji zabavne glasbe leta 2011 v Ormožu, kjer je v svoji kategoriji zasedel 2. mesto.  
Leta 2009 je ob 30-letnici svojega delovanja izdal zbornik in zgoščenko z naslovom »30 let med muzikanti – KD Pihalni orkester Tolmin; 1979-2009«.
Dirigentsko palico so do sedaj v orkestru vihteli Franc Žižmond, Oton Konjedic, Miloš Rijavec, Stojan Milinković; Od leta 2012 naprej, je umetniški vodja bivša prva trobenta orkestra, Damijan Valentinuzzi.
Datum objave: 3. 2. 2014